torsdag 2 oktober 2014

Dagens verktyg: Bitsskruvmejsel

Det finns många sorters skruvar. Spårskruv, phillips, pozidriv, torx, insex... ja, väldigt många helt enkelt. Om man ska kunna dra alla de typerna av skruv krävs en hel verktygslåda full med skruvmejslar. Ett praktiskt alternativ är dagens verktyg - bitsskruvmejseln.

Systemet för bits är standardiserat, ungefär som hylsnyckelsatser. Bits är små sexkantiga stavar med en mejselspets i ena änden. De säljs lösa eller i satser och kan dras med bitsskruvmejsel, skruvdragare med trebackschuck eller speciella adaptrar (bitshållare) för hylsverktyg.


Det här är en bitsskruvmejsel från Clas Ohlson. Den har spärrfunktion, precis som ett spärrskaft, och levererades tillsammans med en magnetisk bitshållare och 60 olika bits. Exakt den här modellen säljs inte längre, men närmaste motsvarighet torde vara art. nr 40-7772 för 149 kr.

Det är ett praktiskt verktyg som jag har använt en hel del. Det har satt sina spår på bitshållaren och en del av bitsen, Ett av de minsta torxbitsen lyckades jag skjuva av spetsen på när jag skulle demontera en hårddisk för destruktion. Det är inte helt överraskande, för man får förstås ingen toppkvalitet för en dryg hundralapp. Jag tycker inte att det gör så mycket, för man kan alltid ersätta de bits som slits hårdast i efterhand (och då köper man förstås lösa bits i yrkeskvalitet). De flesta bitsen i en sådan här sats använder man nämligen någon enstaka gång eller kanske inte alls, och då känns det som fel grej att lägga stora pengar på.

Ibland måste man använda en vanlig skruvmejsel av utrymmesskäl eftersom bitshållaren kan vara lite klumpig, men speciellt för fältreparationer är en bitsskruvmejsel väldigt bra att ha. Liksom för reparationer av hemelektronik och moderna bilar, som brukar vara formligen nerlusade av olika typer av skruv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar