tisdag 16 september 2014

Dagens verktyg: Spärrskaft

Ett spärrskaft, även kallat spärrhandtag, används för att snabbdra muttrar och skruvar. Det är inte ett oundgängligen nödvändigt verktyg, men bra att ha om man mekar åtminstone halvofta. Spärrskaft ingår för det mesta i hylsnyckelsatser. Verktyget patenterades av amerikanen J. J. Richardson 1863.

När man vrider ett spärrskaft fram och tillbaka skruvas muttern bara åt ena hållet. Detta åstadkoms med en speciell mekanism i spärrskaftet, ett s k spärrhjul, som är frikopplat i ena rotationsriktningen men driver i den andra. (Lite grann som politiker - när råoljepriset sjunker brukar de passa på att höja bensinskatten, men de sänker den inte när oljepriset går upp igen.) Därför behöver man inte ta nya tag med hylsan, och det spar tid. Mycket tid.


De här spärrskaften är i storlekarna 1/4", 3/8" och 1/2" fyrkantsfäste. De är gjorda i glasfiberarmerad plast. Med den lilla spaken kastar man om rotationsriktningen, och knappen är till för att lossa hylsan från fyrkantsfästet. Finessen kallas Quick Release och har fördelen att hylsan inte kan ramla av spärrskaftet. Alla tre spärrskaften har 44 tänders spärrsystem, vilket ger en teoretisk omtagsvinkel på 8,18 grader. Omtagsvinkeln är viktig när spärrskaftet har litet svängrum. Fler tänder ger mindre omtagsvinkel och är alltså bättre.

Spärrskaften på bilden ingår i Biltemas hylsnyckelsats 10-120, men säljs inte längre separat. Närmaste motsvarighet torde vara art. nr. 71-315 (1/4", 89:90 kr), 71-316 (3/8", 109 kr) och 71-317 (1/2", 129 kr). Dessa har förbättrats med 72 tänders spärrsystem och är gjorda i kromvanadiumstål. Vid denna bloggposts pressläggning fanns de emellertid inte till hands för bedömning, varför redaktören inte kan uttala sig om deras kvalitet. Men det är alltså inga astronomiska priser vi talar om.

Det finns en situation där spärrskaft inte ska användas: När muttrar sitter extremt hårt. Ett spärrskaft är endast avsett att dras med handkraft, och man ska aldrig förlänga spärrskaftet med ett rör el dyl för att få mer vridmoment eftersom den påfrestningen kan skada mekanismen. Då är ett T-handtag eller en blocknyckel att föredra.

1 kommentar:

  1. Tjena. Spärrskaftet de minsta ha gått sönder i min blåa låda från biltema. Art. 10-120 .

    Finns de någon möjlighet att få tag i endast de inom att lådan är fullt komplett förutom att de är trasigt..

    Mvh eric

    SvaraRadera