måndag 14 december 2015

Bahco - Biltema, rond 4: Tumhylsor

Även detta avsnitt av testserien kommer att behandla hylsor, närmare bestämt hylsor i tumdimensioner.


Både Biltema 10-120 och Bahco S138 innehåller tumhylsor. De två översta raderna hylsor på bilden kommer från den billiga Biltemasatsen och den undre raden från Bahcos dyra proffssats.

Ja. Jo, så är det. Biltema skickar med 23 hylsor och Bahco 9. Biltema täcker de flesta nyckelvidder från pyttesmå upp till drygt en tum, medan Bahco börjar på 3/8" (ca 10 mm) och slutar på 1 3/16". Och på vägen har Bahco hoppat över 5/8", troligen därför att den till nöds kan ersättas med 16 mm, som också ingår i satsen.

Kvalitetsmässigt då? Biltemas hylsor är blandad kompott. De större hylsorna är tolvkantshylsor, medan kvartstumshylsorna har Round Corner-profil för att förhindra runddragning. Alla Bahco-hylsorna har motsvarande finess, kallad Dynamic Drive. Och Bahcos hylsor är stadiga grejor – alla hylsorna har halvtumsfäste, till och med den minsta. Den lär stå pall.

Men det räcker inte. En hylsa kan ha hur mycket Dynamic Drive-profil som helst, men det är till föga nytta när dimensionen man söker inte finns. Det här var helt enkelt inte Bahcos starka gren. Hylsorna räcker kanske för en mekaniker som ibland stöter på en enstaka bult i tumdimension. Den som har en amerikansk bil eller motorcykel kommer däremot att finna verktygssatsens innehåll otillräckligt.

Genom sitt större sortiment av dimensioner vinner Biltema för första gången ronden. Det står nu 2-1 till Bahco!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar