onsdag 9 december 2015

Bahco - Biltema, rond 3: Långa hylsor

I maratontestet av Bahcos och Biltemas verktygssatser har turen nu kommit till hylsorna.

Båda satserna innehåller ett sortiment av metriska långa hylsor. Detta är en förlängd variant av vanliga sexkantshylsor, som används för muttrar med långt utstickande skruv.


Hylsorna i den övre raden kommer från Bahcos verktygssats S138 och de undre från Biltema 10-120. Ser de lika ut? Ja, och det är de också. Båda satserna innehåller tio hylsor. Nyckelvidderna är alla hela millimeter från 4 mm till 13 mm. Alla hylsor har 1/4" fyrkantsfäste.

Och likheterna slutar inte där. Hylsornas längd är samma i båda satserna, liksom ytterdiametern. Man kan nästan tro att de kommer från samma tillverkare – och så kan mycket väl vara fallet. Många verktyg tillverkas idag på beställning av stora tillverkare och säljs under olika namn.

Biltemas hylsor har något annorlunda finish, med halva hylsan blankpolerad där Bahcos i sin helhet är sidenmatt. Men den enda praktiska skillnad jag möjligen kan se är att Bahco har smalnat av de större hylsorna (9 mm och uppåt) i fyrkantsänden, till skillnad från Biltemas helt raka hylsor. Det kanske finns något läge där Bahcos lösning ger bättre åtkomlighet, men jag har svårt att se någon sådan situation framför mig.

Därför slutar den här ronden oavgjort, och ställningen är fortfarande 2-0 till Bahco.

1 kommentar:

  1. Kan du se om de är tillverkade av samma stålkvalitet? Om du inte kan hitta någon spec skulle ett enkelt test kunna vara att se hur mycket en fil tar på respektive fabrikat. Glider filen lätt över utan att lämna märken eller filar den på hylsan? Det finns säkert fler tester man själv kan göra om man googlar.

    SvaraRadera