tisdag 27 januari 2015

Dagens tips: Sluta släng skrotet!

Så här illa kan det gå ibland. En kärvande mutter på en gammal bil, ett resolut grepp om T-handtaget... och vips är det snarare Y- än T-format. Till en 13 mm-mutter hade nog ett 3/8"-handtag varit bättre än kvartstum, och lite rostlösare hade inte heller skadat.






Läxan man lär av detta är att japanskt kolstål från 70-talet inte är något höghållfasthetsmaterial. Överlag kan sägas att lägstanivån har blivit bättre och att man sällan stöter på sånt här skräp nuförtiden. Jag tror inte att jag skulle klara att böja till ett modernt T-handtag med bara händerna.

Hursomhelst, vad jag tänkte komma till är att jag inte skickade verktyget i soporna. Det är ingen idé att försöka kränga järnskrot heller (man får nästan ingenting ens för jättepartier). Nej, jag behöll det! Förr eller senare kan man nämligen råka på en situation där just ett böjt T-handtag är precis vad som krävs för att komma åt en mutter som sitter marigt till.

Därför ser jag skadade verktyg som modifierade snarare än förstörda. T-handtaget har alltså övergått till att vara ett hemgjort specialverktyg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar