onsdag 8 oktober 2014

Dagens verktyg: Morakniv

Mora är som bekant målet i skidtävlingen Vasaloppet, en av grenarna i kombinationen En svensk klassiker. En annan klassiker som tillverkas i den lilla orten i Dalarna är Morakniven.


Moraknivar har tillverkats sedan slutet av 1800-talet. Då hade de skaft i masurbjörk och läderslida. Den här kniven är ca 100 år nyare, och såväl skaft som slida består här av plast. Bladet är gjort i kolstål, en legering som inte är så bra till dragverktyg, men desto mer lämpad för knivblad. Denna Morakniv är tillverkad av Frosts, en firma som grundades av Frost Erik Ersson och började tillverka knivar 1898.

Morakniven är ett verktyg med brett användningsområde. Det här exemplaret härrör från mitt sommarjobb hos en stor lastbilstillverkare i Södertälje, och användes där mest till att sprätta upp kartonger. Men man kan även kapa slang, vässa snickarpennor, skala kabel och skrapa rost med den. Eller tälja trägubbar, som Emil i Lönneberga. Man ska förstås se upp för att skära sig, som Emo i Lönneberga. För att i någon mån minska risken för detta har kniven ett parerskydd och ett fodral där den bör förvaras när den inte används.

En Morakniv är inte dyr - från 40 kr och uppåt. Vill du bli ägare till ett fabriksnytt svensktillverkat kvalitetsverktyg för en billig penning är det här verktyget för dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar