måndag 20 oktober 2014

Dagens verktyg: Borrmaskin

Hål behöver man ofta borra. Även om man inte lider av hemmafixarmani händer det ju att man måste sätta upp en gardinstång eller hylla. Därför skulle jag gissa att borrmaskinen är det vanligast förekommande elverktyget.


Den här borrmaskinen är av Clas Ohlsons eget märke Cotech. Den är på 810 W och har trebackschuck för borrar upp till 13 mm diameter. Den klarar att borra i både trä, metall och gipsskivor. Varvtalet är justerbart, och maskinen har även en slagborrfunktion för borrning i betongväggar. Borrmaskinen klarar att driva effektkrävande tillbehör som hålsågar, även om man då bör ta täta pauser för att inte överhetta motorn. Idag kostar motsvarande verktyg (art. nr. 40-7964) 299 kr, och jag tror att jag betalade ungefär lika mycket för den här borrmaskinen i början av 00-talet.

 Det här är alltså ett verktyg som är ganska mångsidigt utan att för den skull vara särskilt dyrt. Ändå är det inte ett verktyg som jag riktigt skulle rekommendera att köpa i dagsläget, om man inte har en ansträngd budget och absolut behöver en billig borrmaskin.

Varför då? För det första är det där med "slagborrfunktion" rätt överreklamerat. För att borra hål i en rejäl betongvägg krävs kraftigare doningar än så här. Vad man då behöver för att åstadkomma ett hål inom en rimlig tidsrymd är en borrhammare. För det andra har sladdlösa borrskruvdragare nu kommit ned till ganska rimliga priser. Då får man det som borrmaskinen är bra på - att borra hål i annat än betong - plus möjligheten att dra skruv, något som den här maskinen inte klarar. Borrskruvdragaren är dessutom ett smidigare verktyg. Och man behöver aldrig fundera över var närmaste vägguttag sitter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar