måndag 22 september 2014

Dagens verktyg: Sexkantshylsa

Hylsnyckelsatser och deras beståndsdelar har blivit något av en serie i serien "Dagens verktyg". Nu har turen kommit till hylsnyckelsatsens huvudperson - sexkantshylsan, utan vilken alla spärrskaft och T-handtag vore meningslösa.


Dagens verktyg används för att dra muttrar och skruvar med sexkantsskalle. I ena änden (ej i bild) har den ett kvadratiskt hål för fastsättning på spärrskaftets fyrkantstapp. Den här hylsan har ganska stor nyckelvidd - 24 mm - och har därför 1/2" fyrkantsfäste. En del hylsor är tolvuddiga för mindre omtagsvinkel, men den här hylsan är sexkantig. Till priset av större omtagsvinkel får man bättre grepp om muttern, något som spelar stor roll på skadade eller hårt sittande muttrar. Sexkantsprofilen har även rundade hörn, vilket hjälper till att koncentrera kraften på sexkantsskallens flanker istället för på hörnen. På så sätt undviks runddragning av muttrar. Det här är den typ av hylsa som i första hand bör användas - speciellt vid dragning med spärrskaft är hylsans omtagsvinkel av underordnad betydelse.

Det här är en rätt biffig hylsa, men den får bara dras för hand. Tryckluftsmutterdragare är den inte gjord för. Sådan användning kan splittra hylsan och orsaka personskador. Det finns hylsor avsedda för maskinell dragning, s k krafthylsor. De är gjorda i segare stål och har större godstjocklek. Men hur ser man skillnaden? Jo, på färgen! Vanliga hylsor brukar vara matt- eller blankförkromade, medan krafthylsor som regel är svartoxiderade. Vid tveksamhet bör man ta det säkra före det osäkra och utgå från att en hylsa inte är en krafthylsa. Att använda krafthylsor vid handdragning går naturligtvis bra, om man nu tror att man är en sådan Starke Arvid att man skulle dra sönder en vanlig hylsa med handkraft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar