onsdag 3 september 2014

Dagens verktyg: Blocknyckel 15 mm

Har du en cykel? Bra! Har du en 15 mm blocknyckel? Jaså inte? Cykla iväg och köp en då! För åtminstone på äldre Monark och Crescent passar den till både hjulmuttrar och pedaler. Man kan visserligen använda en skiftnyckel istället, men dagens verktyg är mycket smidigare.






Blocknyckeln har en öppen, U-formad ände och en sluten, ringformad ände, båda med samma nyckelvidd. Ringnyckeln är den man i första hand använder, och den är ofta något förskjuten i förhållande till skaftet för att ge bättre åtkomlighet. Den ser i regel ut som en tolvuddig stjärna, vilket kan tyckas konstigt med tanke på att en mutter ju är sexkantig. Anledningen är att det ger högre flexibilitet i och med mindre omtagsvinkel - man behöver bara vrida muttern 30 grader innan man kan ta nytt grepp. I vissa fall kommer man inte åt med ringnyckeln, utan använder istället U-nyckeln.

Blocknyckeln på bilden är av märket Kraft, ett fabrikat som Mekonomen i Västerås saluförde på 90-talet. Den är inget proffsverktyg, men duger bra åt hemmafixare. En motsvarande nyckel kostar idag 26:90 kr på Biltema, och torde hålla hyfsad kvalitet eftersom de utlovar 10 års garanti.

Man kan se att den öppna änden ser lite sliten ut på den här blocknyckeln. Skadan uppstod när jag skulle byta pedaler på min cykel - ett exempel på när man använder U-nyckeln. De gamla pedalerna satt ruskigt hårt, men Johansson på två trappor hade monterat generatorer på ASEA i många år och hjälpte mig angripa problemet med universalspray och gummiklubba. Nyckelns käftar fick sig ett par hack, och en del av kromet släppte. Men till slut släppte pedalen också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar